Certificate SSL: ce sunt și de ce sunt importante

Cerificate SSL

Certificate SSL, poate că ai auzit deja despre ele sau poate că îți sună complet necunoscut acest termen. Indiferent de nivelul tău de cunoștințe tehnice, este esențial să înțelegi ce sunt aceste certificate și de ce sunt atât de importante pentru site-ul tău

Ce este un certificat SSL?

Un certificat SSL (Secure Sockets Layer) este un protocol de securitate care asigură criptarea datelor transferate între browser-ul utilizatorului și serverul pe care este găzduit un site web. În esență, acesta creează o conexiune sigură între cele două părți, protejând astfel informațiile personale și financiare ale utilizatorilor.

Dar cum funcționează exact un certificat SSL? Ei bine, atunci când accesezi un site web securizat cu SSL, browser-ul tău stabilește o legătură criptată cu serverul respectiv prin intermediul unei chei publice și a unei chei private. Aceste chei criptează datele transmise înainte ca acestea să fie trimise către destinatar. Astfel, chiar dacă hackerii ar intercepta aceste date, ele nu pot fi citite sau descifrate fără cheia privată corespunzatoare.

Existā diferite tipuri de certificate SSL disponibile pentru diverse nevoi. Cele mai comune sunt certificatele DV (Domain Validation), OV (Organization Validation) și EV (Extended Validation). Certificatul DV autentificā doar posesorul domeniului web prin confirmarea proprietāții acestuia. Certificatul OV implicā verificarea identitāții companiei emitoare a certficiatului prin documente oficiale suplimentare. Iar certficautl EV reprezintā cea mai avansata formā de validare a identitatii si afisaza inclusiv numele firme din bara browserului.

Tipuri de certificate SSL

Tipurile de certificate SSL sunt variate și pot fi alese în funcție de nevoile specifice ale site-ului tău. În general, există trei categorii principale de certificate SSL: certificate DV (Domain Validation), certificate OV (Organization Validation) și certificate EV (Extended Validation).

Certificatele DV sunt cele mai ușor accesibile și se pot obține rapid. Acestea doar validează că domeniul pentru care este emis certificatul îți aparține. Astfel, aceste tipuri de certificate sunt ideale pentru site-urile personale sau blog-uri.

Certificatele OV implică o procesare mai riguroasă a cererii, unde se validează nu doar domeniul, ci și informațiile despre organizația pe care o reprezinți. Acest tip de certificat oferă un grad mai mare de încredere utilizatorilor site-ului tău.

Cele mai puternice dintre toate sunt certificatele EV, care necesită cel mai intens proces de validare disponibil. Acestea conferă cea mai înaltă credibilitate posibilă prin afișarea unei bare verzi în bara browser-ului utilizatorilor și a numelui companiei tale lângă adresa URL.

Indiferent de tipul ales, un certificat SSL va asigura criptarea datelor sensibile transmise între server-ul web al site-ului tău și dispozitivul utilizatorilor săi.

Cum pot obține un certificat SSL pentru site-ul meu?

Web365 ofera Gratuit certificate SSL Let’s Encrypt pentru toate domeniile găzduite pe un abonament de web hosting.

Dacă doriți obținerea unui certificat SSL pentru site-ul emis de o alta autoritate, trebuie sa te adresezi autorități de certificare (CA), cum ar fi Symantec sau GlobalSign, care vor emite certificatele SSL. Aceste companii sunt responsabile cu verificarea autenticității tale ca proprietar de site web.

Înainte să aplici pentru un certificat SSL, asigură-te că îndeplinești anumite cerințe precum: ai nevoie de un domeniu web propriu, nu poți folosi subdomenii sau domenii gratuite; serverul tău trebuie să suporte protocolul HTTPS și să fie configurat corespunzător; trebuie să ai acces la panoul de control al hostului tău web.

După ce ai îndeplinit toate aceste cerințe, următoarea etapă constă în completarea unei cereri de certificat și furnizarea tuturor informațiilor necesare despre afacerea ta. Apoi vei trebui să validezi identitatea ta prin diferite metode oferite de CA.

Odată ce solicitarea ta este acceptată și identitatea validată, vei primi cheia privatǎ şi cheia publicǎ asociate cu noul Certifikati. Ulterior va trebui doar sa instalezi acest certificate pe server-ul tau si sa-l configurezi corespunzator.

Cum pot să verific dacă site-urile mele au certificate SSL?

Una dintre cele mai importante întrebări pe care le aveți ca proprietar de website este cum puteți verifica dacă site-ul dvs. are un tip de certificate SSL activat. Verificarea existenței unui certificat SSL validează faptul că conexiunea dintre browser și serverul web este securizată și criptată, protejând astfel datele sensibile ale utilizatorilor.

Pentru a verifica dacă site-ul dvs. are SSL, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să deschideți site-ul în browser și să analizați bara de adrese. Dacă URL-ul începe cu „https://” în loc de „http://”, acesta indică faptul că site-ul beneficiază de un certificat SSL valabil.

De asemenea, puteți verifica prezența unui sigiliu sau unei pictograme speciale lângă bara de adrese din browser. Aceasta poate fi o cheie sau un lacăt verde sau chiar numele companiei emitente a certificatului SSL.

Un alt mod simplu pentru a verifica existența unui SSL este prin intermediul instrumentelor online disponibile gratuit, precum „SSL Checker” oferite de diverse companii specializate în servicii web security.

Indiferent ce metodă utilizați pentru verificarea site-ului dvs., asigurați-vă întotdeauna că certificatele sunt emise corect și nu au expirat. Orice tip de certificate SSL valid contribuie la creșterea încrederii utilizatorilor în afacerea dvs., reducând riscul atacurilor cibernetice și protejând informațiile confidențiale.

Avantajele utilizării certificatelor SSL

Avantajele utilizării de certificate SSL sunt numeroase și esențiale pentru orice site sau afacere online. Unul dintre cele mai importante beneficii este asigurarea securității datelor transmise între utilizatori și serverul web al site-ului.

Atunci când un site utilizează  certificate SSL, toate informațiile trimise și primite de la acesta sunt criptate, ceea ce înseamnă că acestea nu pot fi interceptate sau citite de persoane neautorizate. Aceasta oferă o protecție eficientă împotriva furtului de date personale sau a atacurilor cibernetice.

Un alt avantaj important al certificatelor SSL este încrederea pe care o inspire vizitatorilor site-ului. Atunci când aceștia observă că un site are activată conexiunea securizată (https://), se simt mult mai în siguranță să furnizeze informațiile personale sau să efectueze tranzacții financiare.

Despre companie și parteneri

Suntem o companie dedicată securității online, oferind servicii de certificate SSL pentru clienții noștri. Ne mândrim cu faptul că avem parteneriate solide cu furnizori de încredere în domeniul securității online, astfel încât să putem oferi cele mai bune soluții pentru nevoile tale.

Echipa noastră este formată din experți în domeniul securității cibernetice și suntem aici pentru a te ajuta să-ți protejezi site-ul împotriva amenințărilor cibernetice. Indiferent dacă ai un blog personal sau un magazin online, certificatul SSL este esențial pentru asigurarea confidențialității datelor tale și a încrederii utilizatorilor tăi.

Colaborăm strâns cu parteneri  din industria IT pentru a rămâne mereu la curent cu cele mai recente tendințe și standarde de securitate. Astfel, poți avea încredere că produsele noastre sunt actualizate și conforme cu cerințele actuale.

Ne dorim să fim pe termen lung aliați ai afacerii tale digitale. De aceea, punem întotdeauna accent pe calitatea serviciilor noastre și pe satisfacerea clienților noștri. Suntem gata să te sprijinim în implementarea certificatului SSL pe site-ul tău sau să-ți oferim consultanță în alegerea celui mai potrivit certificat

De asemenea, certificatele SSL au un impact pozitiv asupra clasamentului în motoarele de căutare. Google și alte motoare de căutare acordă o importanță tot mai mare securității online, iar prezența unui certificat SSL poate contribui la creșterea vizibilității și poziției în rezultatele organice ale motorului de căutare.

Zenith Technology Registru Com./An: J40/2160/2009 – CUI: RO25139960
Tel. 0727 299 999
Plati online securizate
© Copyright 2009 – 2023 | Zenith Technology